Jak funguje noční vidění

Oči člověka nejsou dostatečně přizpůsobeny pro pozorování objektů za snížené viditelnosti. Abychom byli schopni vidět i v nepříznivých podmínkách jako je tma, déšť nebo mlha, musíme použít vhodné technické prostředky, například termovize nebo přístroje na noční vidění. V článku se dočtete, jak funguje noční vidění a třeba vám pomůžeme i s výběrem vašeho vlastního přístroje.

Zatímco termovize detekují tepelné záření, noční vidění funguje na principu zesilování tzv. zbytkového světla z okolního prostředí. Toto světlo zpravidla pochází z měsíce, hvězd, nedalekých měst nebo dopravních komunikací. Zpravidla rozeznáváme dva druhy přístrojů – založené na analogovém nebo digitálním nočním vidění.

Analogové noční vidění

Prvním typem jsou přístroje založené na analogovém nočním vidění, které můžete znát i pod názvem noktovizory. Noktovizor se skládá z fotonásobiče, kde se zbytkové světlo složené z fotonů přeměňuje na elektrony. Ty jsou následně elektrochemickým procesem znásobeny a směřují na fosforové stínítko. Uživatel následně v hledáčku vidí monochromatický obraz, který je typický svou zelenou barvou. Analogové vidění je velmi účinné a citlivé na zbytkové světlo, spotřebuje málo energie a má dlouhou životnost. To vše je ale vykoupeno vysokou cenou a povinností mít povolení od Policie ČR.

Digitální noční vidění

Digitální noční vidění funguje podobně jako digitální kamera či fotoaparát, jen na rozdíl od nich detekuje infračervené světlo. Tato technologie používá tzv. procesor CCD k převedení zbytkového světla na elektronický signál a ten je následně uložen v podobě vázaného náboje. Digitální obraz se poté promítá na obrazovku zařízení. Oproti analogu má digitál vyšší spotřebu a nepatrně zpožděný obraz, což ale není při civilním využití výraznou překážkou. Výhodou digitálu je nízká pořizovací cena a řada individuálních nastavení poskytující perfektní uživatelský komfort.

Jak funguje noční vidění: Binokulár Bestguarder NV-900

Binokulár Bestguarder NV-900

Typy přístrojů na noční vidění

Dalekohledy s nočním viděním jsou perfektním parťákem pro pozorování zvěře, rybaření nebo kempování, ale zahlédnete je také v myslivecké nebo lovecké výbavě. Nákupem monokuláru nebo binokuláru získáte kvalitní pozorovací noční vidění, které promění pozorování z ruky v jedinečné dobrodružství a umožní vám jej dokonce zaznamenat na fotografii nebo video. Díky systému den/noc vám poskytnou kvalitní barevný obraz přes den a černobílý v noci, lze je tedy používat v podstatě kdykoliv.

Noční vidění na puškohled bude užitečné zpravidla pro již zmíněné myslivce a lovce. Zaměřovače a zasádky jsou uzpůsobeny k umístění na pušku a mají rovněž integrovaný systém den/noc.

V našem sortimentu najdete noční vidění značek PARD a Bestguarder, které vybavily své přístroje infračerveným přísvitem se 3 stupni intenzity. Vlnová délka přísvitu je mimo viditelné spektrum lidí i zvířat, proto si užijete nerušené pozorování za každé situace.

×