3 tipy na nejlepší noční vidění

Noční vidění dříve nacházelo své uplatnění výhradně ve vojenství, ale dnes jej díky technologickému pokroku běžně nalezneme ve výbavě každého myslivce či lovce. Své využití nalézá také při ostraze majetku nebo oblíbených outdoorových hrách, jako je například paintball. V tomto článku vám přinášíme tipy na nejlepší noční vidění, bez kterého se v terénu neobejdete.

Analogové nebo digitální noční vidění?

Přístroje s nočním viděním pracují na principu zesilování zbytkového světla. To pochází například z hvězd nebo měsíce, ale může se jednat i o odraz světel z nedalekých obcí či dopravních komunikací. Jelikož noční vidění ke svému fungování potřebuje toto zbytkové světlo, neumožní vám bohužel vidět v absolutní tmě, jako je tomu u termovizí. To však lze vyřešit přídavnými prvky, třeba vlastním infračerveným přísvitem. Na trhu naleznete dva typy přístrojů – založené na analogovém nebo digitálním nočním vidění.

Oba typy zesilují zbytkové světlo, ovšem každý trochu jiným způsobem. Přístroje založené na analogovém nočním vidění (noktovizory) se skládají z fotonásobiče, kde se fotony přeměňují na elektrony. Ty jsou následně zesíleny a směřují k fosforovému stínítku, které je změní na finální obraz viditelný v hledáčku. Výhodou analogového nočního vidění je skvělá citlivost na zbytkové světlo bez jakéhokoliv zpoždění, malá spotřeba energie a dlouhá životnost. Jedná se však o drahé přístroje a k jejich vlastnictví potřebujete navíc povolení od Policie ČR.

V naší nabídce naleznete přístroje založené na digitálním nočním vidění, které fungují podobně jako digitální kamery nebo fotoaparáty, jen na rozdíl od nich pracují s infračerveným světlem. Jejich nespornou výhodou je velmi příznivá cena spolu s mnoha možnostmi uživatelského nastavení, ani je není nutné nahlašovat Policii ČR. Nevýhodou je naopak vyšší spotřeba energie, nízká citlivost na zbytkové světlo a nepatrné zpoždění, což ale nemá zásadní dopad na efektivní nevojenské využití.

Záměr nočního vidění: pozorovací nebo umístění na puškohled?

Při výběru optiky s nočním viděním dobře zvažte, k čemu ji budete využívat. Chystáte se pozorovat zvěř, zpestřit si kempování nebo vyrážíte na lov a sháníte kvalitní noční vidění na puškohled?

Pro pozorování z ruky si vyberte některý z naší nabídky dalekohledů s nočním viděnímmonokulárů nebo binokulárů. Binokuláry jsou lehce dražší, avšak komfortnější variantou. Všechny přístroje z naší nabídky se systémem den/noc vám umožní kvalitní barevný obraz přes den a černobílý obraz v noci. V našem sortimentu najdete výhradně noční vidění s kvalitním přísvitem, který je i díky 3 stupňům intenzity naprosto neviditelný pro lidi i zvířata.

Vybrat si můžete také noční vidění na puškohled včetně potřebného příslušenství pro montáž zasádky nebo zaměřovače na zbraň. Oblíbené zasádky značky PARD můžete využít i jako monokulár pro pozorování z ruky.

3 tipy na nejlepší noční vidění pro vás

Vybrali jsme pro vás trojici oblíbených volně prodejných zařízení s nočním viděním, které vám za příznivou cenu nabízí:

  • kvalitní obraz ve dne i v noci (systém den/noc),
  • infračervený přísvit se 3 stupni intenzity neviditelný pro lidi i zvířata,
  • dlouhou výdrž baterie
  • a mnoho užitečných funkcí.

Nejlepší noční vidění: Binokulár Bestguarder NV-900Binokulár Bestguarder NV-900

 

Nejlepší noční vidění: Monokulár Bestguarder WG-50

Monokulár Bestguarder WG-50

Nejlepší noční vidění: Zasádka PARD NV007S

Zasádka PARD NV007S

×